WING TSUN TÖRTÉNETE

250-300 évvel ezelőtt élt egy buddhista apácanő, akit Ng Mui-nak hívtak. A Leung Ting Wing Tsun hagyománya szerint Shaolin-tanítvány volt, és a Veng Csun Pak Hok Paj (Fehér Daru) kung-fu stílus mestere. A politikai események miatt Ng Mui és más Shaolin-tagok ellen hajtóvadászatot indított a hatalmon levő Csing Dinasztia A szerzetesek elmenekültek Fudzsianból és szétszéledtek Dél-Kína különböző részeibe. Ng a Junanés Szecsuan Tartományok határához menekült, és a Taj Leung Hegyen, Pak-Hok-Kun-ban, vagyis a Fehér Daru Templom-ban telepedett le.

Ng Mui nagy tehetségű Kung-fu rajongó volt. Folyamatosan azt kereste, hogyan fejleszthetné tovább azt, aminek már mesterévé vált, holott már egyike volt a legnagyobb szakértőknek. Azon a területen, ahol menedéket talált, megismert pár helyi harcművészeti technikát, melyek meglehetősen eltérőek, újszerűek és hasznosak voltak. Addigi tanulmányait megreformálta ezekkel a technikákkal és létrehozott egy új stílust. Ng később minden tudását átadta egy fiatal szűznek, Jim Ving Csun-nak (Yim Wing Chun v. Yim Yong Chun), egy kiváló és általa nagyon kedvelt tanítványának.

Jim hozzáment Leung Pok Csau-hoz, egy kuangtungi sókereskedőhöz. Jim átadta a tudást Leung-nak és onnantól a férj és feleség alkotta páros arra szentelte életét, hogy tovább finomítsa a művészetet. Leung később átadta tudását Leung Lan Kvaj-nak, a gyógynövénnyel gyógyító orvos-tudósnak. Az újonnan létrehozott technikák stílusának nem volt még neve amikor Ng Mui átadta tudását Jim-nek és Jim a férjének. Később, mikor Leung Pok Csau továbbadta a tudást Leung Lan Kvai-nak, úgy döntött, hogy Ving Csun Kuen-nek (Ving Csun Öklének) nevezi el, a felesége erőfeszítéseinek megbecsüléseként.

A Wing Tsun-t a hetvenes évekig titokban tartották, majd Yip Man nagymester kezdte el tanítani nyilvánosan, akit a stílus leghíresebb mesterének tartanak, és akinek a keze alól számos nagyszerű örökös került ki. Több mint 20 éven keresztül a hadseregnél és a rendőrségnél is oktatott. Érdekesség, hogy a nagymester minden tanítványának egyéni szempontok szerint tanította a Ving Csun művészetét, s ezért a későbbiekben egymástól eltérő felfogású irányzatok alakulhattak ki. 1967-ben Yip Man nagymester alapította az első hivatalosan bejegyzett harcművészeti egyesületet.

Örököséül utolsó tanítványát, Leung Ting-et nevezte ki. Saját iskolája megkülönböztetésére Leung Ting nagymester, az általa képviselt stílus nevének írását 1973-ban Wing Tsun-ra változtatta. Azóta a Wing Tsun, WT a Leung Ting által vezetett Leung Ting Wing Tsun szervezetnek a védjegye. Munkásságának köszönhetően kialakult egy egységes oktatási és vizsgáztatási rendszer, melynek köszönhetően a tanulmányi előmenetelt a szervezeten belül bárhol elismerik a világon.

Napjainkra a Leung Ting Wing Tsun, mint kung-fu szervezet, nagyszerű szervezettsége és kiemelkedő hitelessége révén vezető szerepre, sőt majdhogynem egyeduralomra tett szert a Wing Chun kung-fu-ból leszármazó harcművészetek oktatásában. Hatékonysága miatt a világ számos elit alakulatánál (FBI, Bundeswehr stb.), így több magyar fegyveres alakulatánál is katonai és rendészeti célú kiképzési anyagként oktatják.

A WING TSUN FŐBB JELLEMZŐI

Túlnyomórészt egyenes vonalú mozgások, követve a mottót: “két pont között a legrövidebb út az egyenes”
Viszonylag kevés, csakis harcban alkalmazható technika,
Alacsony, veszélyes rúgások,
Egyidejű rugalmas, engedékeny védekezések, és
Erős, rendkívül dinamikus támadások,
Közelharci technikái bármilyen helyzetben alkalmazhatóak,
A gyenge pontokat támadja, hatékony önvédelmet biztosít,
Nem igényel különleges erőt és hajlékonyságot,
Mindenki számára gyorsan és könnyen elsajátítható
A technika és a logika által győz.
A Wing Tsun “tapadós kéz” technika a bőrérzékelésnek köszönhetően kétszer olyan gyors, mint a vizuális reakció

WING TSUN CSALÁDFA

Ng Mui
Yim Wing Tsun
Leung Bok Chau
Leung Lan Kwai
Wong Wah Bo
Leung Yee Tai
Leung Yan
Leung Tsun
Leung Bik
Chan Wan Shun
Si-Jo Yip Man
Si- Jo Leung Ting
Dai Si-Fu Máday Norbert
Si-Hing Sárfi Tamás Pál

MESTEREK

Yip Man nagymester 1893. október 14-én született a Ching dinasztia alatt, a Kwantung tartományban található Fatshan városában. Eredeti neve Gei Man; 3 testvére volt, bátyja Gai Gak, két húga Wan Mei és Wan Hom. Hat éves korától Chan Wan Shun-tól (Pénzváltó) tanult, a legfiatalabb és egyben utolsó tanítványa volt. 1905-ben elhúnyt Chan Wan Shun, de a halála előtt Ng Chung Sao-t bízta meg az ifjú Yip Man oktatásával. 1908-ban egy rokona lakáshoz segítette Hong Kong-ban, a Kane Road-on, ahol a St. Stephen College ösztöndíjasaként tanult. 1909-1913 között Leung Jan egyik fiával Leung Bik-kel is találkozott, 4 évig tanult tőle, és ezért Yip Man a Wing Tsun teljes tudását birtokolta.

Több mint húsz éven át, 1914 és 1937 között, Yip Man nagymester főleg a hadseregnél és a rendőrségnél dolgozott. Elvette feleségül Cheung Wing Sing-et (aki a Ching dinasztia egyik miniszterének leszármazottja), 4 gyermekük született: fiai Yip Chun (Yip Hok-Chun), Yip Ching (Hok Ching) és lányai Ar Sum és Ar Wun. Munkáján kívül sok más mesterrel is találkozott és edzett, köztük található Yuen Kay-San, Yiu Choi és Tong Kai. A mester kertjét azóta a kormány megvásárolta és múzeummá nyilvánította.

1937-1945-ig a japán megszállás alatt Yip Man Fatshanban élt és megszállóik ellen küzdött. Mikor szülőfaluját elfoglalták, ellenállt és nem hódolt be a bábkormánynak. Egy barátja, Chow Cheng Chung látta el időről-időre élelmiszerrel családját. A nagymester ezt meg akarta hálálni neki és ezért kezdte el tanítani fiát Chow Kwang Yiu-t. 1941 és 43 között Wing Onban oktatott és itt tanította az első generációt: Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai.

A japán kapituláció után csak 1948-ban kezdett újra tanítani, egyik barátját Tong Kai Pang Nam-ot a Fatshani Cheung Yee Atlétikai Egyesületben. 1949-ben Mao elől Yip Man nagymester Macaon keresztül Hong Kong-ba emigrált.

Majd 1950 júliusában kezdett el oktatni Kowloonban, a Dai Lam utcában az Éttermi Dolgozók Egyesületénél. Az első osztályában csak nyolc tanulója volt, köztük Leung Sheun és Lok Yiu. Mindannyian éttermi dolgozók voltak és ezért hívják ezt a szakaszt az “Éttermi Dolgozók Egyesülete első fázisának”. A szakszervezetnek is dolgozott Hong Kong-ban.

1953-ban a szakszervezeti választások miatt átköltöztette iskoláját a Hoi Tan utcába. Elkezdett magánórákat is adni a Három Herceg Templomában, a Yue Chow utcában. 1954-ben újra elkezdte tanítani az Éttermi Dolgozók Szakszervezetének tagjait, ez alatt tanult nála Lo Man Kam és Kan Wah-Chit (Victor Kan). 1955-1957 között visszaköltözött Kowloonba és itt volt tanítványa Lee Siu-Ling (Bruce Lee), Hawkins Cheung és sokan mások. 1957 és 1963 között számos helyen tanított és adott magánórákat, Sau Kai-Wan és Shun Kei Fazekasműhelyében, a Tai Po Road 61 szám alatt, Lee Chang Ok Chuenben és a Yee Wa szabóságban. Ekkor tanultak nála Cheun Yiu-Wing, Chan Wun Lam, Kwok See-Yan és Peter Chang.

1963-ban az iskola a Tai Sang Étterem első emeletére költözött, a Tai Kok Tsuiban lévő Fook Chuen utcába. A legtöbben átjöttek ebbe az épületbe tanulni a mestertől. A mester ekkor a rendőrségen is oktatott a Hin Hing utcában, San Po Kong-ban. Köztük volt Tan Sang, Lee Yiu-Fei, Wong Kok és sokan mások. 1965-ben az iskolát bezárta és Yip Man nagymester visszaköltözött a Tong Choi utcába. Már nem oktatott aktívan, de magánórákat még adott otthonában. Megalapította 1967-ben a Ving Tsun Athletic Association-t, az első bejegyzett harcművészeti egyesületet. Utána több különböző helyen oktatott, a Chen Wei Hongs lakásban a Waterloo Roadon és a Chi Yau Roadon, és asszisztensei voltak Jun Ching-On, Fung Hon és mások. Először fogadott a mester tanítványának nőt, Ng Yuet Dor-t. A Siu Fai To-n és Yip Sing-Cheuk házában oktatott még ügyvédeket is.

Ez volt az utolsó hely, ahol a nagymester kung fu-t oktatott. Az 1960-as és 1970-es években Yip Man mester utolsó tanítványa prof. Leung Ting mester volt, ő lett a Wing Tsun kung fu rendszer örököse, Yip Man nagymester utódja. Si-jo Yip Man 1972. december 1-én, 79 éves korában hunyt el otthonában, a Tong Choi utcában.

Professzor Leung Ting a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség vezetője és az egyetlen nagymestere. A Hong Kong-i Baptista középiskolában érettségizett és kínai és angol nyelvtanból szerzett diplomát 1973-ban. Amellett hogy a Wing Tsun rendszert népszerusítette világszerte, és sorra vívta ki az elismerést, 1979-ben szerezte meg a filozófia doktora címet az Amerikai Egyesült Államokban. 1997-ben a Bulgár Sport Akadémia a Harcművészetek díszdoktorává avatta.

Professzor Leung Ting 13 évesen kezdte a Wing Tsun tanulmányait, ami már fiatalon is magával ragadta. 20 éves volt amikor Si-Jo Yip Man (Bruce Lee mestere) elfogadta magántanítványának és o lett a “bezárt ajtajú tanítvány”. Leun Ting mester az egész életét a Wing Tsun Kung Fu-ra tette fel. Mára az általa vezetett és alapított Nemzetközi Wing Tsun Szövetség a legnagyobb Kung fu szövetség a világon, több mint 65 országban létezik és közel 1 millió tanítványt számlál.

A Leung Ting Wing Tsun Kung Fu rendszert világszerte tízezrek gyakorolják, köztük olyanok is, akik azelŐtt magukat harcművészet oktatónak vallották, de később rájöttek, hogy ez az amit kerestek. Világszerte több különleges alakulatnak is oktatják ezt a harci rendszert, köztük a rendőrségnek, az amerikai haditengerészet tagjainak, az FBI-nak, a SEK-nek és a GSG9-nek Németországban, a GIP-nek Luxembourgban, a RAID alakulatoknak Franciaországban, a NOCS-nak

Olaszországban, antiterorista alakulatoknak Indiában és a speciális rendőri egységeknek Belgiumban, Spanyolországban és Ausztriában. Dr Leung Ting az 1950-es évek végén kezdett Kung fu-t tanulni, először Leung Sheung. 1969 telén szervezte meg az első nyilvános Kung fu bemutatót a Yip Man mester által vezetett Wing Tsun Athletics színeiben. Yip Man nagymester mellett több stílus képviseloje is jelen volt.

Si-jo Leung Ting 1967-ben kezdett Kung fu-t oktatni a Baptista Kollégiumban. Ez volt az első osztály, ami a Hong Kong-i Egyetemen működött. A Leung Ting Gimnázium 1970 májusában egy jól felszerelt edzőteremben kezdte meg működését. Tanítványai és Kung fu testvérei segítségével Leung Ting nagymester 1973. július 24-én megalapította a Leung Ting Wing Tsun Martial Art Association-t. Több névváltoztatást élt meg az egyesület, 1983-ban az International Wing Tsun Martial Art Association nevet kapta, és a Wing Tsun név a Si-jo Leung Ting által kidolgozott Wing Tsun rendszerének a bejegyzett védjegye lett. A ’90-es évek végére a Wing Tsun név az egész világon ismertté vált, és a mai napig a Leung Ting Wing Tsun a legnépszerűbb kínai Kung fu stílus a világon.

Si-Fu Máday Norbert nagymester 1970. április 9-én született Kiskunhalason. Kung-fu tanulmányait 1985-ben kezdte az akkori Jugoszláviában, Slavko Truntic mester, a Kelet-Európai Wing Tsun Szervezet akkori vezetőjének keze alatt. Első iskoláját Kecskeméten nyitotta 1986-ban.

A jugoszláv polgárháború kezdetével megszakadt a kapcsolata mesterével. Ekkor vette fel a kapcsolatot a stílus nagymesterével, dr. Leung Tinggel, akit végül 1990-ben sikerült egy magyarországi látogatásra “csábítania”. A kapcsolat gyümölcsöző lett: a nagymester azóta minden évben legalább egy alkalommal felkeresi hazánkat, szemináriumot tart a diákoknak és továbbképzésben részesíti a mestereket.

Országszerte nagy sikerű bemutatókkal népszerűsítette a stílust, instruktorokat, mestereket képzett, újabb klubok megnyitására ösztönözte őket kezdetben országszerte, később azonban határainkon túl is. Rövid időn belül a Wing Tsun kungfu lett tanulóinak és mestereinek létszáma alapján Magyarország legnépszerűbb kung-fu stílusa és ez azóta is változatlanul így maradt. Máig rendszeresen tart szemináriumokat, edzőtáborokat Magyarországon és Kelet-Európában, illetve vezeti a mesterek hétvégi edzéseit.

1999-ben Kínába utazott, hogy bemutatókat tartva népszerűsítse a stílust. Biu Jee formájának dinamizmusa a kínai mestereket is meglepte, magyar kísérőinek edzésmunkája pedig a hongkongi tanítványokat nyűgözte le.

Kelet-európai főinstruktorként Magyarországon kívül erős szervezetet épített ki Lengyelországban, Litvániában, Észtországban és Erdélyben is. 2002-ben, hatodik mesterfokozatának megszerzésekor Leung Ting nagymester fiává fogadta. 2005-ben kapta meg a 7. mesterfokozatot, 2007-ben a 8. mesterfokozatot, majd 2012-ben a 9. nagymesteri fokozatot adományozta neki Si-Jo Leung Ting.